Tefillin – eller bønnereimer

Tefillin-eller-bønnereimer

De sorte lærreimene menn binder på armen og hodet når de ber morgenbønn på hverdager heter tefillin – eller bønnereimerMen er ikke det en pussig ting å ta på seg for å be?

Du skal binde dem som et tegn….

Flere ganger blir vi befalt i Toraen at Guds ord «skal være for deg et merke på din hånd og et minnetegn på din panne»[1].  Rabbinerne i Talmud tolket disse ordene bokstavelig, og dermed ble tefillin til.

Tefillin består av to små lærbokser som inneholder skrifter fra Toraen. Boksene er festet til hodet og armen ved hjelp av bønnereimer laget av lær.  Boksen på hodet sitter midt i pannen, rett under hårfestet, og bønnereimene går rundt hodet, hvor de er knyttet i nakken med en spesiell knute, og henger så ned foran fra denne knuten.  Boksen på armen blir knyttet på biceps ved hjelp av bønnereimene som så er surret syv ganger rundt armen og seks ganger rundt hånden.  Er man venstrehendt har man den på høyre arm, og er man høyrehendt har man den på venstre arm.

Meningen med det hele

Det å ha tefillin på seg når man ber, er et meget sterkt fysisk symbol på tro og hengivenhet.  Josef Karo, en begavet rabbiner og Talmud-kommentator som bodde i Istanbul i det 16. århundret, sa at tefillin er plassert nær hjertet, hodet og hånden fordi man skal bruke hjertet, sinnet og kroppen i tjeneste for Gud[2]. Vi kan ha mange tanker og ideer i hodet, men når det kommer til handling, skal vi følge mitsvot.

Mens menn i ortodokse og konservative menigheter (og kvinner i noen konservative menigheter) bruker tefillin, har den reformerte bevegelsen valgt å tolke bibelversene om å bære minnetegn figurativt, slik at de fleste menn i reformerte menigheter ikke bruker tefillin. I synagogen i Oslo bruker mennene tefillin.

Tas vare på

Siden tefillin er laget for hånd av lær, kan de ofte koste en del.  Det er vanlig at man har sine egne tefillin, og som regel oppbevares de i en egen pose, ofte laget i fløyel og pent brodert.

 

[1] Andre Mosebok 13:9, 13:16; Femte Mosebok 6:8, 11:18

[2] Kesef Mishnah, kommentar Sefer Mishna; Tefillin, Mesusa og Tora-rullen